Να συστηθώ!

Δημήτρης Μοσχόπουλος

Ονομάζομαι Δημήτρης Μοσχόπουλος και γεννήθηκα στις 11 Μαΐου 1974 στην Θεσσαλονίκη.

Η σχολική μου εκπαίδευση έγινε στην Ξάνθη. Αποφοίτησα από το 1ο Λύκειο της πόλης το 1992. Από το Γυμνάσιο ήδη είχε αρχίσει να καλλιεργείται η κλίση μου στα Μαθηματικά (ας είναι καλά η καθηγήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, η οποία μας είχε λιώσει στην παραγοντοποίηση -αξέχαστη θα μου μείνει). Η κλίση αυτή μεγάλωσε στο Λύκειο, κυρίως λόγω του φροντιστή Γιώργου Καραπάνου (τον οποίο είχα σκάσει στην Γεωμετρία, αφού με δυσκόλευε απίστευτα σαν αντικείμενο). Μέσα απ' αυτές τις γραμμές θα 'θελα να τον ευχαριστήσω για όσα μου έμαθε, μα κυρίως που δεν με κρέμασε λόγω Γεωμετρίας...

Στην Θεσσαλονίκη, όμως, είχα την τιμή να είμαι μαθητής του αείμνηστου φροντιστή Παύλου Δήμου, ο οποίος μετέτρεψε την κλίση στα Μαθηματικά σε αγάπη. Η αγάπη και η φροντίδα με την οποία με περιέβαλλε καθόρισε πολλά στοιχεία στον χαρακτήρα μου: σαν άνθρωπο, σαν φοιτητή, σαν καθηγητή. Του χρωστώ πολλά, διότι τον θεωρώ κάτι περισσότερο από καθηγητή μου: τον θεωρώ πνευματικό μου πατέρα στα Μαθηματικά. Η πρόωρη απώλειά του ήταν ένα σκληρό χτύπημα, όμως θα τον έχω πάντα στην καρδιά μου.

Το 1994 πέρασα στο Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ' όπου πήρα το πτυχίο μου τον Ιούλιο του 1999 (από την κατεύθυνση των Καθαρών Μαθηματικών). Τα φοιτητικά μου χρόνια ήταν όμορφα πολύ, αλλά όχι όπως θεωρείται γενικώς η φοιτητική ζωή. Στην σχολή τα πράγματα ήταν δύσκολα και απαιτούσαν συνεχή παρακολούθηση των μαθημάτων και αρκετή μελέτη. Δεν θα κρύψω ότι δυσκολεύτηκα αρκετά κατά την φοίτησή μου, μα έμαθα και πράγματα που επίσης καθόρισαν τον τρόπο σκέψης και διδασκαλίας μου.

Διδάσκω σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (κυρίως) ήδη από το 1997, ενώ από το 2007 έως και σήμερα εργάζομαι στο φροντιστήριο «Πρόοδος» στην Κασσάνδρεια και στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Κατά τα έτη 1999 - 2002, συνεργαζόμουν με εκδοτικό οίκο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξέδωσε ένα δίτομο έργο μου με ιστορικοπολιτικό περιεχόμενο (μπορείτε να το δείτε εδώ). Βλέπετε, σπουδάζοντας Μαθηματικά, η ανάγκη για διεύρυνση των γνώσεων πέραν αυτών ήταν αναγκαία, αφού η μόνιμη ενασχόληση μαζί τους καταντούσε αποπνικτική κάποιες φορές.

Λατρεύω την συγγραφή! Η συγγραφική εμπειρία άρχισε να δομείται κάπου στο 1998, όταν μου ανατέθηκε μία στήλη ενημέρωσης στην ηλεκτρονική σελίδα του, ιστορικοπολιτικού περιεχομένου, περιοδικού «Ιστοριογνωσία», καθώς και η γενικότερη επιμέλεια της ιστοσελίδας (πού να φανταζόμουν τι θα έκανα μερικά χρόνια μετά!). Αργότερα συμμετείχα ενεργά και στην έντυπη έκδοση του ίδιου περιοδικού, κάτι που τελικά οδήγησε στην συγγραφή του δίτομου έργου στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω. Ήταν μια περίοδος με λιγότερα Μαθηματικά και περισσότερη Ιστορία και Πολιτική.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας ως Εφέδρου Αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού (2000 - 2002), άρχισε και επίσημα η πορεία μου στον στίβο των Μαθηματικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το 2007, άρχισα την συγγραφή βιβλίων για την κατεύθυνση της Γ΄ Λυκείου, ενώ περίπου έναν χρόνο αργότερα και για την κατεύθυνση της Β΄ Λυκείου (θα τα δείτε παρακάτω). Τα βιβλία αυτά εξελίχθηκαν αρκετά και σήμερα (2018) υπάρχουν τέσσερα βιβλία μου για την Γ΄ Λυκείου, τα οποία διατίθενται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή για online μελέτη, αλλά και σε έντυπη (έγχρωμη!) για τους λάτρες του κλασικού βιβλίου. Θα τα δείτε στην «Αρχική Σελίδα».

Οι ανησυχίες μου, όμως, πήγαιναν παραπέρα. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε την 1η Σεπτεμβρίου 2012, όταν δημιούργησα το προσωπικό μου κανάλι στο You Tube στο οποίο δημοσιεύω βίντεο θεωρίας και βίντεο με λυμένες ασκήσεις. Στις 15 Μαρτίου 2013 ξεκίνησα και το «Μαθηματικό στέκι» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dimoshopoulos.gr, οπότε και άρχισε η πραγματοποίηση ενός εκ των ονείρων μου. Έκτοτε, η μαθηματική πλευρά της συγγραφικής μου ανησυχίας διοχετεύεται μέσω αυτής.

Σαν από περίεργη σύμπτωση, στις 15 Μαρτίου 2015, δύο χρόνια μετά το πρώτο άνοιγμα των ηλεκτρονικών πυλών του, αποφάσισα να ανανεώσω εκ βάθρων το «Μαθηματικό στέκι», ενώ τον Απρίλιο του 2016 πήρα την απόφαση για το τρίτο μεγάλο άλμα, το οποίο οδήγησε στην μορφή που έχετε αυτήν την στιγμή στην οθόνη σας. Ελπίζω να σας αρέσει και να σας βοηθήσει περισσότερο από την αρχική του μορφή.

Από τα βιβλία που θα δείτε παρακάτω, έχουν αφαιρεθεί οι άλυτες ασκήσεις που περιείχαν, ενώ σε κάποια έχω αφήσει μερικές λυμένες ασκήσεις. Ο λόγος είναι ότι οι άλυτες προέρχονταν από γνωστά βιβλία και η δημόσια διάθεση των ασκήσεών τους προσκρούει στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών τους και των εκδοτικών οίκων. Λόγω αυτού, έχω αφαιρέσει την δυνατότητα αποθήκευσης των βιβλίων, οπότε μπορείτε μόνο να τα «ξεφυλλίσετε» (θα ήθελα πολύ να τα διέθετα ελεύθερα προς αποθήκευση -και στην πλήρη τους μορφή-, αλλά ισχύει ό,τι είπα προηγουμένως και λυπάμαι γι' αυτό). Ακόμη, ενώ είχα συγγράψει βιβλίο και για τον Ολοκληρωτικό Λογισμό της Γ΄ Λυκείου, έχασα το αρχείο και, δυστυχώς, δεν μπορώ να το προσθέσω κι αυτό.

Τα βιβλία ποτέ δεν κυκλοφόρησαν στο εμπόριο, αφού ποτέ δεν είχαν εμπορικό σκοπό. Πάντα τα διέθετα στους μαθητές μου και μόνο.


Κάτι ακόμη, που είναι πολύ σημαντικό !


Επειδή οι εκδόσεις τους είναι παλιές, όλ' αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πολλές αλλαγές (διορθώσεις, συμπληρώσεις, αφαιρέσεις θεμάτων). Γι' αυτό, δεν θα σύστηνα να στηριχθείτε σ' αυτά ως βιβλιογραφία. Τα παραθέτω μόνο διότι υπήρξαν αμφισβητήσεις ως προς την αλήθεια του λόγου μου περί συγγραφής τους. Έπειτα, ό,τι υπάρχει τώρα στο «Μαθηματικό στέκι» στηρίζεται στα παρακάτω βιβλία, αλλά με όλες τις απαραίτητες διορθώσεις, συμπληρώσεις και προσαρμογές και με καλύτερη εμφάνιση.