Αρχική σελίδα

Περιεχόμενα

Επικοινωνία

Σύνδεσμοι

Βιογραφικό

Υπολογιστής, tablet ή κινητό τηλέφωνο;

Γιατί το «Μαθηματικό στέκι» δεν είναι φιλικό στα κινητά τηλέφωνα.

Σαφώς υπολογιστής! (σταθερός ή φορητός). Και μόνο το μέγεθος της χρησιμοποιούμενης οθόνης να λάβουμε υπόψη, ο υπολογιστής σαφώς υπερέχει οποιασδήποτε άλλης συσκευής. Έπειτα, δεν υπόκειται σε περιορισμούς που έχουν μικρότερες φορητές συσκευές, όπως, π.χ., ενέργεια, Flash Player, ικανότητα αναπαραγωγής βίντεο σε HD. Ειδικά για το τελευταίο, tablets και κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν ν' αποδώσουν την υψηλή ανάλυση στην οποία είναι γραμμένα τα βίντεο της παρούσας ιστοσελίδας, κάτι που αλλοιώνει την εμπειρία περιήγησης και υποβαθμίζει τον σκοπό των HD βίντεο που υπάρχουν στο «στέκι».

Όχι κινητό τηλέφωνο! Ειδικά στην παρούσα, 4η έκδοση, της ιστοσελίδας, κατά την οποία το «στέκι» μεταμορφώνεται σε online βιβλίο, παρέχοντας όλο το διδακτικό υλικό για άμεση μελέτη (χωρίς «κατεβάσματα» αρχείων) και με τον εμπλουτισμό του με εκατοντάδες βίντεο, μόνο κουραστική μπορεί να αποβεί η προσπάθεια μελέτης του παρεχόμενου υλικού μέσω της μικρής οθόνης ενός κινητού τηλεφώνου (ακόμη και το μεγαλύτερο κινητό να χρησιμοποιεί κανείς, πάλι πολύ μικρή είναι η οθόνη του). Δεν μπορεί να είναι αποδοτική η μελέτη Μαθηματικών, όταν τα κείμενα εμφανίζονται «ψείρες»! Ούτε όταν τα βίντεο αναγκαστικά (λόγω τεχνικών περιορισμών) προβάλλονται σε πολύ χαμηλότερη ανάλυση απ' αυτήν των 720p ή 1080p (που είναι η προτεινόμενη ανάλυση παρακολούθησης ενός HD βίντεο).

Σε tablet τα πράγματα είναι καλύτερα (συγκριτικά με ένα κινητό τηλέφωνο), αλλά και πάλι δεν παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης των βίντεο της ιστοσελίδας σε HD ανάλυση. Επειδή η όλη δόμη πλέον καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι του διδακτικού υλικού τα βίντεο, και σε tablet θα υπάρχουν απώλειες.

Εν κατακλείδι, για να ωφεληθείς από όσα θα διαβάσεις στο «Μαθηματικό στέκι», προτίμησε τον σταθερό -ή φορητό- σου υπολογιστή! Κάθισε αναπαυτικά στο γραφείο σου, άνοιξε τα βιβλία σου, τα τετράδιά σου, συγκεντρώσου και μελέτα!


Στην συνέχεια παρουσιάζω τα αποτελέσματα των δοκιμών μου σε διάφορες συσκευές και προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Google Chrome

Σαφώς το προτεινόμενο !

Στις δοκιμές που έκανα, εμφάνισε τα λιγότερα προβλήματα και απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την περιήγηση στο «Μαθηματικό στέκι». Αν δεν είναι ο προεπιλεγμένος σου περιηγητής στο διαδίκτυο, σαφώς και θα πρότεινα να γίνει.

Mozilla Firefox

Καλός μεν, αλλά...

...εμφάνισε ανησυχητικά προβλήματα μορφοποίησης των κειμένων και αλλοίωσης των γραμματοσειρών σε αρκετές περιπτώσεις, αλλοιώνοντας την όψη των δημοσιεύσεων. Δεν θα το σύστηνα για την περιήγησή σου στο «Μαθηματικό στέκι».

Opera

Αξιοπρεπές.

Αν και όχι τόσο διαδεδομένο πρόγραμμα (ακόμα), η περιήγηση εμφάνισε λίγα προβλήματα και άφησε καλές εντυπώσεις γενικά. Πιστεύω ότι θα διαδοθεί με τον καιρό.

Safari

Όχι σε Windows, ναι σε Mac.

Ως κάτοχος iMac, χρησιμοποιώ αυτό το πρόγραμμα. Στις δοκιμές σε Mac, όλα κύλησαν ομαλότατα, οπότε είπα να το δω και σε Windows. Η σχετική έκδοση δεν είναι ό,τι καλύτερο, γι' αυτό καλό θα ήταν να το αποφύγεις.

Internet Explorer

Σοβαρά μιλάς ;

15 χρόνια μετά την τελευταία φορά που το χρησιμοποίησα, ναι, το σοκ ήταν μεγάλο. Ελάχιστη πρόοδος, πολλά προβλήματα λειτουργίας των εργαλείων που υπάρχουν στο «Μαθηματικό στέκι». Δεν πιστεύω ακόμη να χρησιμοποιείς τον Explorer;;;

Ο ΝΙΚΗΤΗΣ !

Google Chrome !

Για ν' απολαύσεις την περιήγησή σου στο «Μαθηματικό στέκι» (και όχι μόνο), το Chrome είναι η ασφαλής επιλογή.

Σε επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή.

Σε tablet/iPad ή smartphone.

Tablet και iPad.

Η περιήγηση είναι ικανοποιητική, αν και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με υπολογιστή (εξάλλου, καλούνται να ικανοποιήσουν διαφορετικές ανάγκες). Δεν θ' απογοητευθείς, μα και δεν θ' απολαύσεις όπως πρέπει την περιήγησή σου στο «Μαθηματικό στέκι».

Smartphones.

Η ιστοσελίδα εμφανίζεται μεν όλη, αλλά η περιήγηση θα 'λεγα ότι είναι απογοητευτική. Αν -ίσως- θες να δεις τι νέο έχει δημοσιευθεί μέσω μιας σύντομης επίσκεψης, ναι, αλλά για περισσότερα καλό είναι να το αποφύγεις. Να θυμάσαι:

σε εκπαιδευτική ιστοσελίδα μελετούμε, δεν «κόβουμε βόλτες».

Κοινοποίησε την σελίδα!