Τι είναι το «Μαθηματικό στέκι;»

Η φιλοσοφία της ιστοσελίδας

Τι είναι το «Μαθηματικό στέκι»;

Να ξεκινήσω καλύτερα, λέγοντας πρώτα ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το «Μαθηματικό στέκι».


Το «Μαθηματικό στέκι» δεν είναι ιστολόγιο (blog). Δεν έχει την δομή ιστολογίου (για να μην παρεξηγηθώ, δεν το λέω υποτιμητικά αυτό για τα ιστολόγια, προς Θεού), δεν ασχολείται με το κυνήγι ειδήσεων και δεν κάνει ημερήσιες -ή, έστω, τακτικές- δημοσιεύσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν αμέτρητα ιστολόγια για όποιον θέλει ενημέρωση και τα μαθηματικά ιστολόγια έχουν αξιοπρεπέστατη παρουσία στον χώρο (το αποδεικνύει, άλλωστε, η υψηλή δημοφιλία πολλών εξ αυτών). Έτσι, στο «στέκι» μην αναζητήσεις ειδήσεις ή εκπαιδευτικές ανακοινώσεις. Η σελίδα «Μαθηματικό στέκι» στο Facebook φιλοξενεί τέτοιες ανακοινώσεις. Εδώ, ό,τι αφορά σε δημοσιεύσεις για τα Μαθηματικά θα το βρεις στην «Αρχική σελίδα». Η στήλη «Ανακοινώσεις και νέα» θα φιλοξενεί ανακοινώσεις για τις νέες δημοσιεύσεις που θα γίνονται, αλλά και θέματα σταθερού ενδιαφέροντος.


Τούτων λεχθέντων, ας απαντηθεί το ερώτημα ΤΙ ΕΙΝΑΙ το «Μαθηματικό στέκι».


Είναι μια προσωπική προσπάθεια δημιουργίας ενός χώρου υποστήριξης σε θέματα Μαθηματικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τόσο στην αρχική της μορφή (στην διεύθυνση www.dimoshopoulos.gr, που πλέον δεν υφίσταται), όσο και στην παρούσα, πλήρως ανανεωμένη της, η ιστοσελίδα δομήθηκε με τέτοιον τρόπο, ώστε κάποιος να εκμεταλλευθεί το περιεχόμενό της:

• είτε ακολουθώντας την σειρά των διδακτικών ενοτήτων κάθε κεφαλαίου,

• είτε επιλέγοντας κάποιο ιδιαίτερο θέμα και όχι όλο το «πακέτο».


Στο «στέκι» θα βρεις χιλιάδες, αναλυτικότατα λυμένες ασκήσεις και καμία άλυτη!


Πιστεύοντας ακράδαντα στο όφελος που προέρχεται από την μελέτη λυμένων ασκήσεων, κάθε κεφάλαιο της θεωρίας συνοδεύεται από πολλές λυμένες ασκήσεις, οι οποίες πάντα ταξινομούνται (στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό και δεν εγκλωβίζει την μελέτη των Μαθηματικών σε ακατάσχετη «περιπτωσιολογία»). Ο λόγος της ταξινόμησης είναι η διευκόλυνση στην μελέτη των επιμέρους θεμάτων, αλλά και στην αναζήτηση ενός συγκεκριμένου θέματος του επισκέπτη. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν σχεδόν 4.100 λυμένες ασκήσεις (και η πορεία συνεχίζεται)!


Στο «στέκι» θα βρεις αναλυτικές μόνο σημειώσεις θεωρίας και μεθοδολογίας ασκήσεων


Δεν μπόρεσα ποτέ να δημιουργήσω σύντομες σημειώσεις, διότι αντίκειται στην προσωπική μου φιλοσοφία. Εκ τούτου, όλες οι σημειώσεις που υπάρχουν στο «στέκι» είναι αναλυτικές, η θεωρία του σχολικού βιβλίου πάντα συμπληρώνεται με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και παρατηρήσεις που είναι οι βασικοί βοηθοί για την αντιμετώπιση των ασκήσεων. Η μεθοδολογία των ασκήσεων είναι εξίσου αναλυτική, ώστε να απαντά κανείς το ερώτημα «πώς θα λύσω αυτήν την άσκηση;» με την μικρότερη δυνατή δυσκολία.


Το «στέκι» είναι χώρος βοήθειας, χώρος υποστήριξης, αλλά όχι χώρος που θα σου λύνει τις ασκήσεις


Αν έχεις μελετήσει κάποιο θέμα και δεν το έχεις καταλάβει, αν δεν βρήκες στο «στέκι» την απάντηση σε κάποια απορία σου, αν σε δυσκολεύει κάποια άσκηση και δεν βρήκες την βοήθεια που περίμενες από τις ήδη λυμένες, μην διστάσεις καθόλου να επικοινωνήσεις μαζί μου. Στην «Επικοινωνία» θα βρεις τέσσερις τρόπους επικοινωνίας. Επίλεξε αυτόν που θες και θα έχεις απάντηση το συντομότερο δυνατό. Όμως επειδή θέλω αυτή η ιστοσελίδα ν' αποτελεί βοηθό στην ορθή δόμηση του τρόπου σκέψης και στάσης έναντι της μελέτης και, ειδικότερα, της αντιμετώπισης ασκήσεων, πρώτα αναζήτησε μόνος σου την απάντηση στο «στέκι» κι επικοινώνησε μαζί μου, αν δεν την βρεις.


Πλήρως ανανεωμένο «Μαθηματικό στέκι»: τι νέο υπάρχει; τι αλλάζει;


Άλλαξε το περιβάλλον, όχι η φιλοσοφία.

Η κατασκευή της νέας ιστοσελίδας διήρκεσε πολλούς μήνες και δαπανήθηκαν άπειρες ώρες εργασίας, έγιναν ατελείωτες δοκιμές, υπήρξαν πολλές εγκρίσεις και απορρίψεις, χαρές και απογοητεύσεις. Το «στέκι» ξαναχτίστηκε εκ βάθρων, όλες οι σημειώσεις ανανεώθηκαν πλήρως στην μορφή τους (διορθώθηκαν κάποια λάθη και έγιναν αρκετές συμπληρώσεις), προστέθηκαν πολλά εργαλεία που ευελπιστώ να κάνουν την περιήγηση πιο εύκολη και ευχάριστη.

Θέλησα να δώσω έναν νεανικό τόνο στην ιστοσελίδα, με ευχάριστα χρώματα και ευέλικτα εργαλεία, με ξεκάθαρο περιεχόμενο που το βρίσκεις εύκολα και γρήγορα, μία ιστοσελίδα στην οποία δύσκολα θα χαθείς.

Μόνο εσείς μπορείτε να πείτε τι προέκυψε από αυτήν την πολύμηνη εργασία και θα χαρώ πολύ να το μάθω. Πάντα δέχομαι οποιαδήποτε παρατήρηση, με μεγαλύτερη ευχαρίστηση κάποιο λάθος που έχει εντοπιστεί και διέλαθε της προσοχής μου. Η «Επικοινωνία» είναι πάντα ανοιχτή γι' αυτό. Μην ξεχνάτε όμως, είμαι ερασιτέχνης. Γι' αυτό, να είστε επιεικείς έναντι ενός αυτοδίδακτου... web designer (τρομάρα μου) και να μου συγχωρήσετε όποια λάθη διαπιστώσετε ή κάτι που ίσως δεν σας αρέσει.


Καλή περιήγηση !Δημήτρης Αντ. Μοσχόπουλος

Καθηγητής Μαθηματικών

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ !

Έχοντας ήδη συμπληρώσει τον πέμπτο χρόνο ζωής της η ιστοσελίδα, η ανάγκη που πηγάζει από μέσα μου ν' αποδώσω δημοσίως ευχαριστίες είναι έντονη και ηθικά επιβεβλημένη.


Ευχαριστώ την οικογένειά μου, που πάντα με στήριζε στις ποικίλες συγγραφικές μου προσπάθειες. Όταν αυτές απέκτησαν διαδικτυακό χαρακτήρα, η αγωνία τους για την έκβαση της προσπάθειας και η χαρά τους στην χαρά μου είναι ένα συναίσθημα που εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να νιώθουν από τις οικογένειές τους.


• Ευχαριστώ τους προσωπικούς μου φίλους, που συνετέλεσαν στην γνωστοποίηση της ιστοσελίδας και έκαναν εύστοχες παρατηρήσεις βελτίωσής της στα πρώτα της βήματα (αλλά και στα επόμενα).


• Ευχαριστώ τους μαθητές και συναδέλφους, που αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα της όλης προσπάθειας.

Τους μαθητές, διότι εμπιστεύονται το «στέκι» για να στηρίξουν την μελέτη και βελτίωσή τους.

Τους συναδέλφους, διότι εμπιστεύονται το «στέκι» για να στηρίξουν τους μαθητές τους, τους μαθητές μας.

Αμφότερους, διότι χωρίς τις κοινοποιήσεις τους, το «στέκι» δεν θα ήταν γνωστό.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στον Μάκη Χατζόπουλο, δημιουργό του blog «Μαθηματικές σημειώσεις» (ευρύτατα γνωστό ως lisari), διότι ήταν ο πρώτος που στήριξε το «Μαθηματικό στέκι», κοινοποίησε πολλές από τις εργασίες μου και συνετέλεσε με άκρως καθοριστικό τρόπο στην γνωστοποίηση της ιστοσελίδας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτήν του την στήριξη, όταν η ιστοσελίδα ήταν στα σπάργανά της!


• Ευχαριστώ τους φίλους εκείνους της σελίδας που μου έγραψαν σε μηνύματα ότι το «στέκι» στήριξε καθοριστικά την μελέτη τους στα Μαθηματικά. Πολλοί εξ αυτών πάλεψαν μόνοι τους με το «θηρίο», χωρίς φροντιστηριακή βοήθεια, και νίκησαν. Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα ότι το «στέκι» υπήρξε βοηθός αυτής της μάχης και υποκλίνομαι στην δύναμή τους, που τους έβγαλε νικητές.


• Ευχαριστώ την εταιρεία φιλοξενίας της ιστοσελίδας, διότι πάντα μού λύνει απορίες και προβλήματα που προκύπτουν, αφιλοκερδώς και προθύμως.


Για την νέα μορφή της ιστοσελίδας, ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδω στην αδελφή μου, Πόπη Μοσχοπούλου, την οποία ταλαιπώρησα πολύ όλους τους μήνες κατασκευής της. Δικαιωματικά χρίζεται συνδημιουργός της νέας μορφής που έλαβε το «Μαθηματικό στέκι», αφού πολλά απ' όσα θα δείτε οφείλονται σε ιδέες που έσπειρε. Οι παρατηρήσεις της ήταν πάντα εύστοχες, ενώ το λεπτό της γούστο συνέβαλε καταλυτικά στην αισθητική της ιστοσελίδας σε πολλά επίπεδα.

Πόπη μου, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ!